Natječaj

Search form

Energetska učinkovitost - Nove tehnologije za korištenje povrata topline u velikim industrijskim sustavima

Referenca: 
H2020-EE-2015-1-PPP
Datum objave: 
30.09.2014.
Datum završetka natječaja: 
04.02.2015.
Status: 
Program: 
Sektor: 
Budžet: 
17.000.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

Pojam povrata topline predstavlja važnu i neistraženu mogućnost za smanjenje potrošnje energije u industrijskim procesima i njihovim sustavima grijanja i hlađenja. Višak topline se proizvodi u velikim količinama u mnogim industrijskim procesima, ali je i dalje u velikoj mjeri neiskorišten zbog različitih tehnoloških, regulatornih i tržišnih barijera. Ogroman potencijal za korištenje viška topline u industrijama trebalo bi vrednovati, ne samo u kontekstu povećanja industrijske efikasnosti, već i u kontekstu povećanja energetske učinkovitosti kojom se značajno smanjuje potrošnja primarne energije. Mnoga od mogućih rješenja mogu povrat izgubljene energije replicirati u nekoliko različitih industrijskih sektora, a mogu biti i prilagodljivi različitim specifičnostima pojedinih industrijskih sektora. Da bi se minimizirao ekonomski trošak povrata topline te pripremila integracija ovog sustava u različite procese, organizacije, tehnologije i opremu, potrebno je rješenja razvijati i testirati u stvarnim uvjetima, kroz istraživanje i razvoj prototipova i industrijskih postupaka. 

Projekti koji će se prijavljivati na ovaj poziv, trebali bi uključivati tehnologije za oporavak i korištenje povrata topline u različitim vrstama industrijskih procesa, kao i tehnologije za povrat topline nastao iz otpada ili nusproizvoda. Glavne teme projektnih prijedloga trebale bi uključivati:

  • Tehnička, organizacijska i operativna rješenja za proces povrata topline
  • Integraciju i optimizaciju lanca topline, uključujući zamjenu goriva i učinkovito korištenje topline dobivene iz materijala industrijskog procesa 
  • Procjenu potencijala povrata topline na internoj i eksternoj razini
  • Korištenje naprednih kontrola i operativnih tehnika
  • Procjena prilagodljivih i zamjenjivih rješenja za ne-tehnološka pitanja koja koče korištenje povrata topline
Cilj je osigurati širok raspon rješenja prilagodljivih na specifičnosti u različitim industrijskim sektorima. Očekuje se identifikacija i kombinacija najboljih tehnologija i inovativnih rješenja za smanjenje ukupne potrošnje energije i operativnih troškova. 

Prihvatljive aktivnosti:

Na projektima se očekuje provođenje istraživačkih i inovativnih aktivnosti.

Iznos sufinanciranja: 

Očekuje se sufinanciranje projekata u iznosu od 3-4 milijuna eura. 

Očekivani rezultati: 

Od dizajna i demonstracija ovakvog tipa rješenja očekuje se omogućavanje korištenja povrata topline u iznosu od 15% kao i ušteda od najmanje 15% ukupno potrošene količine energije. 

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip8.17 MB