Natječaj

Search form

Potpora za distribuciju nenacionalnih europskih filmova - Program automatske potpore za kinematografe

Referenca: 
EACEA/27/2014
Datum objave: 
13.12.2014.
Datum završetka natječaja: 
30.04.2015.
Status: 
Sektor: 
Budžet: 
22.450.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

Natječaj je otvoren u sklopu posebnog cilja promicanja transnacionalnog kretanja, kao jedan od prioriteta potprograma MEDIA unutar programa Kreativna Europa, kojim se podupire distribucija u kinima transnacionalnim marketingom, brendiranjem, distribucijom i izlaganjem audiovizualnih projekata.
Potprogramom MEDIA pruža se potpora za uspostavu sustava potpore za distribuciju nenacionalnih europskih filmova putem distribucije u kinima i putem svih drugih platformi, kao i za aktivnosti međunarodne prodaje, a posebno titlovanje, sinkronizaciju i zvučni opis audiovizualnih djela. 

Prihvatljivi prijavitelji:

Na natječaj se mogu prijaviti europski kinematografski distributeri koji su uključeni u komercijalnu aktivnost namijenjenu kako bi film približila široj publici u svrhu iskorištavanja filma u kinima i čije aktivnosti pridonose ostvarenju gore navedenih ciljeva. 

Prihvatljive mjere: 

Potprogram automatske potpore za kinematografe ima dvije faze:

1. Stvaranje potencijalnih sredstava razmjernih broju plaćenih ulaznica prodanih tijekom referentnog razdoblja (2014.) za nenacionalne europske filmove u zemljama sudionicama potprograma MEDIA, do utvrđene gornje granice po filmu i prilagođenih za svaku zemlju.

2. Dodatno ulaganje - potencijalna sredstva koja tako stvori svako poduzeće potrebno je dodatno ulagati u: 

  • Modul 1. - koprodukciju nenacionalnih europskih filmova
  • Modul 2. - stjecanje prava na distribuciju, primjerice uz pomoć minimalnih jamstava, za nenacionalne europske filmove; i/ili u 
  • Modul 3. - troškove uređivanja (tisak, sinkroniziranje i podslovljavanje), promocije i oglašavanja za nenacionalne europske filmove
Film mora većinski producirati producent ili više producenata iz zemalja koje sudjeluju u potprogramu MEDIA, a stručnjaci iz tih zemalja moraju dati značajan doprinos suradnjom na filmu. Film mora biti igrani, animirani ili dokumentarni film trajanja preko 60 minuta i iz zemlje koja nije zemlja distribucije. Film se ne smije sastojati od alternativnog sadržaja (opera, koncerata, performansa itd.) ili oglašavanja. Da bi film bio prihvatljiv, prvo autorsko pravo na film ne smije biti starije od 2011. 

Stopa sufinanciranja:

Financijski doprinos Europske unije ne smije premašiti 40 %, 50 % ili 60 % ukupnih prihvatljivih troškova, ovisno o zemlji iz koje potječe film i području distribucije. 

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip934.16 KB