Prekogranični program Hrvatska – BiH

Search form

Kratki opis: 

Programsko područje ovog programa je područje uz granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Programsko područje čine „prihvatljiva“ i „pridružena“ (tj. susjedna) područja. Prihvatljivo područje u Republici Hrvatskoj uključuje 9 županija: Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. U Bosni i Hercegovini prihvatljivo područje obuhvaća 95 općina. Pridruženo područje obuhvaća dodatnih 5 hrvatskih županija: Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Primorsko-goranska te 16 općina u Bosni i Hercegovini. 
Prekogranični program Hrvatska – Bosna i Hercegovina bazira se na dva prioriteta (Stvaranje zajedničkog gospodarskog prostora i Poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije) i 4 odgovarajuće mjere (Razvoj zajedničke turističke ponude, Promicanje poduzetništva, Zaštita okoliša i Poboljšanje dostupnosti svih usluga u lokalnoj zajednici u pograničnom području).
Godišnja alokacija je 1.000.000,00 EUR po državi od čega 10% iznosa otpada na tehničku pomoć. Minimalne i maksimalne alokacije po projektu kreću se od 20.000,00 - 300.000,00 EUR. Kao i u svim ostalim programima prekogranične suradnje u kojima sudjeluje Republika Hrvatska, projekti se financiraju do 85% bespovratnim sredstvima EU, dok sufinanciranje od strane korisnika iznosi najmanje 15%. Kao i u ostalim programima prekogranične suradnje s državama ne-članicama EU (Hrvatska-Srbija te Hrvatska-Crna Gora), hrvatski partneri sufinanciraju projekte vlastitim sredstvima, sredstvima partnera na projektu te sredstvima iz drugih izvora (drugi donatori, banke itd.) U navedenim se programima koristi i metoda predfinanciranja od strane EU, prema kojoj korisnik bespovratnih sredstava dio sredstava (ovisno o njihovom iznosu i trajanju projekta) dobiva unaprijed.