CIP - program za konkurentnost i inovacije

Search form

CIP - PROGRAM ZA KONKURENTNOST I INOVACIJE (2007.-2013.)

Kratki opis: 

Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP) ima za cilj potaknuti konkurentnost europskih poduzeća. Poduprijet će inovativne aktivnosti (uključujući eko-inovacije), osigurati bolji pristup financijama te osigurati usluge za potporu poslovanju u regijama. Potaknut će bolje korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) te pomoći u razvoju informacijskog društva. Također će promicati povećano korištenje obnovljivih energija i energetsku učinkovitost. 

Proračun: 

U razdoblju od 2007. do 2013. godine, program raspolaže sa proračunom od 3,621 milijarde eura koji se dijeli na njegove operacionalne programe. Tako Program za poduzetništvo i inovacije dobiva 2,17 milijarde, Program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) dobiva 730 milijuna eura a program Inteligentna energija Europe (IEE) također 730 milijuna eura. 

Korisnici: 

Program je prvenstveno namijenjen malim i srednjim poduzećima, međutim njegova sredstva mogu koristiti i istraživački centri, javne institucije te institucije koje djeluju na području promicanja i/ili podupiranja poduzetništva (npr. agencije i gospodarske komore). 

Aktivnosti:

Program provodi aktivnosti kroz svoja tri operacionana programa: 

  • Program za poduzetništvo i inovacije (EIP) 
  • Program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) 
  • Inteligentna energija Europe (IEE)
Sažetak: