400 milijardi eura ulaganja za nove projekte malih i srednjih poduzeća na razini EU

Search form

400 milijardi eura ulaganja za nove projekte malih i srednjih poduzeća na razini EU

Upravni odbor Europske investicijske banke nakon posljednjeg održanog sastanka očekuje da će Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), tzv. Junckerov fond u idućem razdoblju pokrenuti investicije u iznosu od 398,6 milijardi eura. Od svibnja 2019., ugovori odobreni u okviru Fonda iznose 73,8 milijardi eura i provode se u svih 28 država članica. 
Očekuje se da će 949.000 novih malih i srednjih poduzeća (MSP) imati koristi od poboljšanog pristupa financiranju. Trenutačno su među prvih pet zemalja koje su rangirane u redoslijedu ulaganja prema BDP-u Grčka, Estonija, Bugarska, Portugal i Latvija. 
Europska investicijska banka odobrila je financiranje u iznosu od 54,3 milijarde eura za infrastrukturne i inovacijske projekte, koji bi trebali generirati dodatnih 249,7 milijardi eura, dok je Europski investicijski fond, koji je dio EIB grupe, odobrio sporazume u vrijednosti od 19,5 milijardi eura bankama i fondovima za financiranje malih i srednjih poduzeća, za koja se očekuje da će ostvariti dodatnih 148,9 milijardi eura dodatnih ulaganja. 

Slika: Google Images