Bespovratna sredstva EU-a u iznosu od 677 milijuna eura za vrhunske istraživače na početku karijere

Search form

Bespovratna sredstva EU-a u iznosu od 677 milijuna eura za vrhunske istraživače na početku karijere

Komisija je danas najavila da će 436 dobitnika sredstava Europskog istraživačkog vijeća (ERC) primiti ukupno 677 milijuna eura. U okviru programa EU-a Obzor 2020 bespovratnim sredstvima pomoći će se istraživačima na početku karijere u stvaranju timova i provođenju inovativnih projekata u svim znanstvenim disciplinama, od istraživanja cjepiva do prilagodbe klimatskim promjenama, razvoja nanoplastike i istraživanja tamne materije.

Dobitnici nagrade ERC-a raznolika su skupina sa sjedištem u 25 zemalja diljem Europe. Oko 13 % prijava odabrano je za financiranje u ovom vrlo konkurentnom krugu, za koji se očekuje da će stvoriti oko 2500 radnih mjesta za postdoktorske istraživače, studente doktorskih studija i drugo osoblje u ustanovama domaćinima.

Bespovratnim sredstvima ERC-a za mlade istraživače podupiru se vrsni istraživači koji osnivaju neovisni istraživački tim ili započinju program. Dostupna su bespovratna sredstva u iznosu do 1,5 milijuna eura tijekom pet godina, a moguća dodatna sredstva iznose do 1 milijun eura. Na temelju pregleda učinka, oko 75 % projekata koje financira ERC rezultiraju znanstvenim otkrićima ili znatnim napretkom.

Slika: Google Images