Državna potpora: Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti 2,7 milijuna eura za potporu sektoru peradarstva pogođenom pandemijom koronavirusa

Search form

Državna potpora: Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti 2,7 milijuna eura za potporu sektoru peradarstva pogođenom pandemijom koronavirusa

Europska komisija odobrila je 2,7 milijuna eura (20 milijuna kuna) za potporu poduzećima koja posluju u sektoru peradarstva u kontekstu pandemije koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore. U okviru ovog programa potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava. 
Cilj mjere je ublažiti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju klaonice peradi i proizvođači jaja te ublažiti dio gubitaka pretrpljen zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera koje su uvedene kako bi se ograničilo širenje virusa.
Program će biti otvoren poduzećima svih veličina koja djeluju u Hrvatskoj kao registrirane klaonice peradi ili primarni proizvođači jaja. 
Iznos potpore po korisniku izračunat će se na temelju povećanja broja smrznute peradi tijekom 2019. i 2020. ili broja jaja proizvedenih u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2020. 
Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima Privremenog okvira. Konkretno, potpora i. neće premašiti 1,8 milijuna eura po klaonici i 225000 eura po poduzeću koje se bavi uzgojem kokoši nesilica; ii. dodijelit će se najkasnije do 31. prosinca 2021. Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. 
Na temelju toga Komisija je odobrila program u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. 

Slika: Google Images