Energetska unija i klima

Search form

Energetska unija i klima

U Europi postizanjem energetske unije osigurati će se sigurna i održiva energija te će se njezinom potrošnjom i proizvodnjom te borbom protiv klimatskih promjena, stvoriti nova radna mjesta i potaknuti gospodarski rast. Klimatske promjene ublažavanja i prilagodbe dobiva značajnu potporu iz europskih i strukturnih fondova u iznosu od više od 114.000.000.000 eura od čega je oko 56 milijardi eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). 

Politički cilj tog djelovanja vezanog uz klimatske promjene predstavljati će najmanje 20 % ukupnog proračuna Europske unije između 2014. i 2020. godine i prima snažnu potporu ESIF-a. Osim što će sredstva iz europskih i investicijskih fondova doprinijeti ciljevima Energetske unije, također će predstavljati veliki doprinos za regionalni i ruralni razvoj, povećanje konkurentnosti i novih radnim mjesta, tebioraznolikosti.

U okviru europskih i investicijskih fondova financiranja će se usredotočiti na ulaganje u energetsku učinkovitost zgrada i malih i srednjih poduzeća. Bolja energetska učinkovitost u zgradama i tvrtkama će dovesti do nižih računa za energiju, bolje životne i radne uvjete, lokalnih radnih mjesta i konkurentnije tvrtke. 

Slika: Google images