EU ulaže više od milijardu eura u inovativne projekte za dekarbonizaciju gospodarstva

Search form

EU ulaže više od milijardu eura u inovativne projekte za dekarbonizaciju gospodarstva

Europska unija ulaže više od 1,1 milijarde eura u sedam velikih inovativnih projekata koji će se financirati iz Inovacijskog fonda. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za projekte čiji je cilj da se na tržište uvedu revolucionarne tehnologije za energetski intenzivne industrije, vodik, hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika te energiju iz obnovljivih izvora. Projekti se provode u Belgiji, Italiji, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj.
Spomenutih sedam projekata odabrano je za financiranje u okviru prvog poziva na podnošenje prijedloga za Inovacijski fond za velike projekte, tj. projekte čiji ukupni kapitalni troškovi premašuju 7,5 milijuna eura. Neovisni stručnjaci ocijenili su prijedloge s obzirom na njihov potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova u odnosu na konvencionalne tehnologije i za uvođenje inovacija koje nadilaze najsuvremenije tehnologije, a istodobno su dovoljno razvijene da se mogu brzo početi primjenjivati. 
Ostali kriteriji odabira uključivali su prilagodljivost i isplativost projekata.

Kako bi se dekarboniziralo više dijelova europskog industrijskog sektora i sektora energetike, odabrani su projekti u raznim relevantnim područjima, primjerice područjima kemikalija, čelika, cementa, rafinerija te električne i toplinske energije. Svi se projekti već provode u industrijskim čvorištima ili se njima uspostavljaju klasteri za dekarbonizaciju međusobno povezanih industrija.

Više o temi potražite na poveznici. Slika: Google Images