Europska komisija dodjeljuje sredstva za sektor ribarstva i akvakulture

Search form

Europska komisija dodjeljuje sredstva za sektor ribarstva i akvakulture

Europska komisija usvojila je investicijski paket za sektor ribarstva i akvakulture u Irskoj. Više od 239 milijuna € će biti dostupno u okviru Europskog fonda za ribarstvo i pomorstvo (EMFF) za razdoblje 2014-2020, uključujući i doprinos Europske Unije od 147 milijuna. Program će doprinijeti održivom razvoju te će od navedene investicije koristi imati ribari, uzgajivači i obalna irska zajednica. Također, postoji i mogućnost za nova radna mjesta u pomorskom gospodarstvu kako bi se očuvalo jedinstveno okruženje u irskom moru.
Cilj financiranja sektora ribarstva i akvakulture je da se poveća konkurentnost i održivost, potiču inovacije te da se učinkovito koriste resursi. Sredstva će također poticati proizvodna ulaganja i smanjenje administrativnog treta. Znatno veću podršku za lokalne razvojne inicijative osigurati će malim ribarima i lokalnim obalnim zajednicama više mogućnosti za bolji život, dodajući vrijednost svojih ribolovnih aktivnosti i diversifikaciju njihovih gospodarstava.
Irska ima veliku odgovornost u provođenju pravila CFP, ali i za pružanje zvuka podataka za upravljanje ribarstva i akvakulture sektora. Sredstva će se koristiti za razvoj novih IT alata i tehnologija za podršku i kontrolu provedbe, poboljšati prikupljanje, upravljanje i korištenje podataka koji su od vitalnog značaja za održiv sektor ribarstva i izgraditi znanje kako bi se bolje zaštititio morski okoliš u Irskoj. 

Slika: Google Images