Europska komisija podržava pilot programe Europskih sveučilišta Erasmus+ s dodatnih 34 milijuna eura iz programa Obzor 2020

Search form

Europska komisija podržava pilot programe Europskih sveučilišta Erasmus+ s dodatnih 34 milijuna eura iz programa Obzor 2020

Europska komisija najavila je da će prvih 17 saveza sveučilišta odabranih u okviru programa Erasmus+ dobiti komplementarnu potporu u iznosu od dva milijuna eura iz programa Obzor 2020. S ovom će potporom europska sveučilišta istražiti daljnju integraciju i transformaciju u svojim istraživačkim i inovacijskim misijama.

Europska sveučilišta su nadnacionalna udruženja visokih učilišta iz cijele EU koja se okupljaju u korist studenata, nastavnika, istraživača i društva. Svrha komplementarne podrške programa Obzor 2020. je daljnji doprinos istraživačkoj i inovacijskoj dimenziji „europskih sveučilišta“, u skladu s njihovom zajedničkom, integriranom, dugoročnom zajedničkom strategijom u sinergiji s njihovom obrazovnom dimenzijom.

17 europskih sveučilišnih saveza usredotočit će se na prioritetna područja transformacije kao što su dijeljenje istraživačke i inovacijske infrastrukture i resursa, jačanje atraktivnosti karijere istraživača, jačanje digitalne infrastrukture i prihvaćanje načela otvorene znanosti, olakšavanje suradnje s drugim akterima poput poduzeća i promicanje suradnje s građani i društvo.

Ukupno, dostupan je proračun u iznosu od 34 milijuna eura iz programa Obzor 2020. za tih 17 saveza. Svaki savez dobiva do dva milijuna eura iz programa Obzor 2020 u roku od tri godine kako bi započeo provoditi svoje planove i otvorio put drugim visokoškolskim ustanovama diljem EU-a, dopunjavajući do 5 milijuna eura iz programa Erasmus +. Financiranje oba programa važan je korak u jačanju interakcija između europskog obrazovnog prostora i europskog istraživačkog prostora. Kasnije ove godine, slična podrška za Obzor 2020. bit će dostupna za dodatna 24 saveza koja su nedavno odabrana u okviru drugog pilot programa Erasmus + za europska sveučilišta.

Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images
Izvor: ec.europa.eu