Europska unija sa 6 milijardi eura pomaže u zapošljavanju mladih

Search form

Europska unija sa 6 milijardi eura pomaže u zapošljavanju mladih

Tijekom krize u Europskoj uniji mnogi mladi su ostali bez zaposlenja. EU sada planira sa šest milijardi eura riješiti taj problem. Paket pomoći od šest milijardi eura trebao bi pomoći mladima u EU u bržem pronalasku zaposlenja i naučničkih mjesta, i to tamo gdje su i potrebni. Na prostoru EU-a su prisutni apsurdi jer na sjeveru Europe radna mjesta i ona za izučavanje zanata ostaju nepopunjena, a na jugu mladi ne mogu pronaći zaposlenje. 
Postoje brojne mogućnosti da se s iznosom od šest milijardi eura nezaposlenost mladih smanji. Primjerice kroz subvenciju plaća ili socijalnih davanja poslodavaca. Na taj bi se način moglo dati poticaja za zapošljavanje mladih. Razmišljalo se i o poticajima za mlade poduzetnike, koji bi mogli biti financirani i putem kredita, ali im pomoći i kroz savjetovanja. Također, kroz bolje obrazovanje u struci mogu se povećati izgledi za dobivanje posla. Međutim, u Europi postoji mnogo različitih sustava stručnog obrazovanja, koji u mnogim zemljama ne funkcioniraju dobro.
Nezaposlenost među mladima je trenutno toliko visoka da je Europska komisija predlagala da se tih šest milijardi eura izdvoji za samo dvije godine. Za rastuću nezaposlenost bi već od siječnja sljedeće godine, nadaju se u EU, trebali biti izdvojeni prvi financijski poticaji. Prijedlog Europske komisije da se podrže regije u kojima je nezaposlenost veća od 25%, dugo vremena je bio odbijan. I u Europskom parlamentu je bilo glasova koji su tu granicu htjeli pomaknuti na 20%. Na taj način bi profitiralo i više regija. U suprotnom bi ostalo manje novca za mlade u pojedinim dijelovima Europe. 
Paket pomoći će se financirati iz Europskog socijalnog fonda i srednjoročnih financijskih fondova, a zemlje članice EU će same odlučivati koje će projekte poticati. 

 
Slika: google images