Europski institut za inovacije i tehnologiju potiče održiv oporavak i rast europskih kulturnih i kreativnih sektora

Search form

Europski institut za inovacije i tehnologiju potiče održiv oporavak i rast europskih kulturnih i kreativnih sektora

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) danas je pokrenuo novo partnerstvo za inovacije s ciljem podržavanja konkurentnosti i rasta europskih kulturnih i kreativnih sektora i djelatnosti. Partnerstvo će se uspostaviti kao Zajednica znanja i inovacija. Novo partnerstvo ubrzat će oporavak prethodno navedenih sektora te stvoriti nove gospodarske prilike u području arhitekture, kulturne baštine, dizajna, mode, filma, glazbe, nakladništva, izvedbenih umjetnosti i videoigara. 
Zajednice znanja i inovacija, koje koordinira EIT, mogu djelovati 15 godina. Za dvije nove zajednice koje će biti utemeljene tijekom tekućeg razdoblja financiranja (2021. – 2027.) osigurano je oko 300 milijuna eura u okviru programa Obzor Europa, uz mogućnost korištenja dodatnih sredstava iz javnog i privatnog sektora. 
Novoobjavljeni poziv na podnošenje prijedloga označava početak devete zajednice EIT-a, nazvane „Kultura i kreativnost”, koja bi s radom trebala započeti na ljeto 2022. 
U pozivu na podnošenje prijedloga EIT poziva sve partnere koji izravno ili neizravno djeluju u okviru spomenutih sektora – poduzeća, visokoškolske institucije, istraživačke organizacije, nevladine organizacije, gradove i regije – da predstave svoje vizije i projekte za poticanje inovacija i održivog razvoja u kulturnom i kreativnom sektoru. 
Rok za prijave je 24. ožujka 2022., a EIT će tijekom studenoga održati niz informativnih internetskih seminara kako bi zainteresirane strane doznale više o pozivu na podnošenje prijedloga. Popis odabranih partnera bit će objavljen u lipnju 2022. 
Više o temi potražite na poveznici.Slika: Google Images