Istraživanje o vještinama radne snage u sklopu Europskog socijalnog fonda

Search form

Istraživanje o vještinama radne snage u sklopu Europskog socijalnog fonda

Početkom ovog mjeseca, Europska komisija je zajedno sa zemljama OECD-a objavila rezultate istraživanja o sveobuhvatnoj pismenosti, matematičkim sposobnostima i tehnološkim vještinama koje je provedeno u 17 zemalja članica EU-a i drugim zemljama. U svakoj od zemalja, istraživanje je provedeno na 5.000 ispitanika u starosti od 16 do 65 godina. 
Rezultati istraživanja su zabrinjavajući, budući da jedna od pet odraslih osoba u Europi ima problema sa pisanjem, čitanjem ili jednostavnom aritmetikom. Drugo zabrinjavajuće otkriće pokazalo je kako sveučilišne diplome iz istih područja u različitim dijelovima Europske unije proizvode znatno različite razine vještina, odnosno ne potiče se diplomska mobilnost osoba unutar Europske unije. 

Zaključci istraživanja:

  • 20% od EU radno sposobnog stanovništva ima nisku razinu pismenosti i numeričkih sposobnosti
  • 25% stanovništva EU nedostaje vještina potrebnih za učinkovitim korištenjem ICT tehnologije
  • Velike su razlike između skupina ljudi koje posjeduju formlano, sekundarno i tercijarno obrazovanje
  • Naglašava se važnost cjeloživotnog učenja kako bi se popunile generacijske praznine u razinama znanja
Europski povjerenik Laszlo Andor pozvao je na bolje iskorištavanje sredstava Europskog socijalnog fonda u narednom razdoblju te povećanje ulaganja u vještine i obuku. Rezultati istraživanja mogu pomoći državama članicama EU da bolje utvrde svoje prioritete za nadolazeće razdoblje od 2014. do 2020. godine.
Europski socijalni fond pruža potporu obrazovanju kroz širok spektar aktivnosti, uključujući nove školske planove i nastavne programe, obuku nastavnika i podršku sveučilištima, ustanovama za strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje. Ono što je najvažnije, Europski socijalni fond fokusira se na ljude - učenike, studente, radnike i nezaposlene koji su u potrazi za obrazovanjem i stjecanjem novih vještina. Mnogi projekti Europskog socijalnog fonda poduzimaju značajne korake za smanjenje stope ranog napuštanja školovanja, te osiguravaju mladim ljudima stjecanje vještina i kvalifikacija. 


Slika: google images