Izjava Komisije o savjetovanju s državama članicama na prijedlog za produljenje i prilagodbu Privremenog okvira državne potpore

Search form

Izjava Komisije o savjetovanju s državama članicama na prijedlog za produljenje i prilagodbu Privremenog okvira državne potpore

Danas je Europska komisija poslala državama članicama na savjetovanje nacrt prijedloga za produljenje do 30. lipnja 2021. Privremenog okvira državne potpore, usvojenog 19. ožujka 2020. za potporu gospodarstvu u kontekstu izbijanja koronavirusa, i prilagoditi njegov opseg.
Kao što je već najavljeno u trenutku usvajanja, Komisija sada procjenjuje potrebu produljenja Privremenog okvira izvan njegove trenutne valjanosti do 31. prosinca 2020., na temelju važne politike tržišnog natjecanja ili ekonomskih razloga.

Komisija je poslala državama članicama na savjetovanje nacrt prijedloga:
(i) da se na trenutnim granicama produlji postojeće odredbe Privremenog okvira (uključujući i potporu likvidnosti) za dodatnih šest mjeseci do 30. lipnja 2021. 
(ii) kako bi se proširio opseg Privremeni okvir omogućavanjem državama članicama da doprinose fiksnim troškovima poduzeća koja nisu pokrivena njihovim prihodima, i 
(iii) prilagoditi uvjete za mjere dokapitalizacije prema Privremenom okviru, posebno za izlazak države iz poduzeća u kojima država bio postojeći dioničar prije dokapitalizacije. Države članice sada imaju mogućnost komentirati nacrt prijedloga Komisije.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, odgovorna za politiku tržišnog natjecanja, rekla je: „Tijekom proteklih sedam mjeseci naš Privremeni okvir državne pomoći otvorio je put za gotovo 3 bilijuna eura potencijalne potpore država članica poduzećima koja su najteže pogođena krizom koronavirusa. Učinci krize ostat će kod nas neko vrijeme. Zbog toga predlažemo da se Privremeni okvir produlji do sredine sljedeće godine i prilagodi kontinuiranim potrebama poduzeća, istovremeno štiteći jedinstveno tržište EU-a. Odlučit ćemo o daljnjem putu uzimajući u obzir stajališta svih država članica. Paralelno s tim, radimo na putu naprijed kako bismo omogućili europski zeleni i digitalni oporavak - naša pravila o državnim potporama igrat će važnu ulogu vodeći države članice da osiguraju dobro usmjeravanje ograničenih javnih sredstava, ne istiskivanje privatnih ulaganja i iskorištavanje blagodati učinkovite konkurencije. "


Slika: Google Images