Izvješće o strateškim predviđanjima 2021. Jačanje dugoročnih sposobnosti i slobode djelovanja EU-a

Search form

Izvješće o strateškim predviđanjima 2021. Jačanje dugoročnih sposobnosti i slobode djelovanja EU-a

Komisija je donijela drugo godišnje izvješće o strateškim predviđanjima pod naslovom „Sposobnost i sloboda djelovanja EU-a”. 
U ovoj se Komunikaciji iznosi multidisciplinarna i prema budućnosti usmjerena perspektiva otvorene strateške autonomije EU-a u globalnom poretku koji obilježava sve izraženija multipolarnost i osporavanje. 
Komisija je identificirala četiri glavna globalna trenda koji utječu na sposobnost i slobodu djelovanja EU-a: klimatske promjene i drugi okolišni izazovi; digitalna hiperpovezivost i tehnološka transformacija; pritisak na demokraciju i vrijednosti te promjene u globalnom poretku i demografiji. 
Utvrdila je i 10 ključnih područja djelovanja u kojima EU može iskoristiti prilike za stjecanje vodećeg položaja u svijetu i jačanje otvorene strateške autonomije. 
Strateška predviđanja i dalje se koriste kao osnova za Komisijine programe rada i određivanje prioriteta. 
Komisija će nastaviti provoditi svoj program strateškog predviđanja u ovom ciklusu politike na kojem će se temeljiti inicijative iz programa rada za sljedeću godinu. 
Organizirat će godišnju konferenciju o Europskom sustavu strateške analize i analize politika (ESPAS), koja će se održati 18. i 19. studenoga i na kojoj će se raspravljati o izvješću o strateškim predviđanjima za sljedeću godinu u pogledu povezivanja zelene i digitalne tranzicije, tj. o tome kako se one mogu uzajamno podupirati, među ostalim upotrebom tehnologija u nastajanju. 

Više o temi možete pročitati na poveznici. 


Slika: Google Images