Jednostavnije oznake energetske učinkovitosti EU-a za rasvjetna tijela primjenjuju se od 1. rujna

Search form

Jednostavnije oznake energetske učinkovitosti EU-a za rasvjetna tijela primjenjuju se od 1. rujna

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju i svoj ugljični otisak, od ponedjeljka 1. rujna 2021. u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene oznake energetske učinkovitosti EU-a za žarulje i ostala rasvjetna tijela. 
Ta je mjera postala moguća zbog znatnog napretka u energetskoj učinkovitosti koji je ostvaren posljednjih godina, zbog čega sve više rasvjetnih tijela (među ostalima, žarulje i LED moduli) sada ima takve karakteristike da ih se može svrstati u razrede A+ ili A++ na aktualnoj ljestvici. Najvažnija promjena je povratak na jednostavniju ljestvicu od A do G. Nova je ljestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razrede „A” i „B”, čime se ostavlja prostor za buduće učinkovitije proizvode. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „C” ili „D”. 
Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR poveznicu na bazu podataka na razini EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu. 
Kad je riječ o postojećim zalihama, propisima je predviđeno da se tijekom razdoblja od 18 mjeseci proizvodi sa starom oznakom i dalje mogu stavljati na tržište i prodavati u maloprodaji, u fizičkim trgovinama. Internetske trgovine, međutim, morat će na svojim stranicama promijeniti stare oznake i postaviti nove u roku od 14 radnih dana.
Ove mjere slijede izmjene ljestvice energetske učinkovitosti od 1. ožujka 2021. za četiri druge kategorije proizvoda – hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa, perilice rublja i televizore (i druge vanjske monitore). Na temelju propisa EU-a o ekološkom dizajnu Europska komisija će ažurirati oznake za, među ostalim, sušilice rublja, uređaje za lokalno grijanje prostora, klimatizacijske uređaje, aparate za kuhanje, ventilacijske jedinice, profesionalne rashladne ormare, grijače prostora i vode te kotlove na kruta goriva, a razmatra i uvođenje novih oznaka energetske učinkovitosti za solarne panele.Slika: Google Images