Jessica - program namijenjen poduzetnicima koji nas očekuje početkom 2014. godine

Search form

Jessica - program namijenjen poduzetnicima koji nas očekuje početkom 2014. godine

Europske zemlje trenutno povlače velik iznos sredstava iz fondova usmjerenih na poduzetnike i razvoj lokalnih projekata. Jedan od takvih programa je i Jessica (Zajednički program potpore održivim investicijama u gradovima) kojima Europska investicijska banka želi oživjeti nekretninske projekte zapele zbog krize ili koji zbog strogih bankarskih režima nisu dobili potporu. Samo ove godine za taj su program osigurane dvije milijarde eura. U razdoblje od 2014. do 2020. godine, proračun ovog fonda će rasti i do osam milijardi eura jer će sve više članica alocirati dodatna sredstva za program.
Realizacija programa Jessica započeta je 2007. godine. Programom je do sad financirano više od 100 projekata diljem Europe, a kao primjer može poslužiti preuređenje industrijskih nekretnina u Liverpoolu ili Manchesteru. Programom se financiraju i projekti kojima se pribavljaju energetski certifikati, ali isto tako se njime može financirati i gradnja studentskih domova te ostali slični projekti.
Hrvatska će sredstva iz programa Jessica moći koristiti od početka 2014. godine i mogli bi nam poslužiti kao koristan izvor sredstava za oživljavanje sektora poduzetništva i razvoj projekata lokalnog tipa. Detaljna razrada mehanizama za provedbu instrumenata razrađivati će se usporedno s finalizacijom Partnerskog sporazuma i Operativnih programa, te će se jasno definirati odgovorna tijela i institucije koje će biti nadležne za pojedine financijske instrumente.

Više o programu Jessica te ostalim programima koji spadaju u Instrumente posebne potpore pogledajte na: http://europski-fondovi.eu/program/instrumenti-posebne-potpore-jaspers-j...

Izvor: http://www.poslovni.hr/eu-fondovi/umjesto-da-povlacimo-novac-uplacivat-c...

Slika: google images