Kohezijska politika nakon 2020.: Komisija pomaže europskim regijama da postanu inovativnije

Search form

Kohezijska politika nakon 2020.: Komisija pomaže europskim regijama da postanu inovativnije

Put prema izvrsnosti
Komisija obnavlja inicijativu „Put prema izvrsnosti” kako bi nastavila pružati prilagođenu potporu i stručno znanje regijama koje zaostaju u pogledu inovacija.

Inicijativa će pomoći regijama da razviju, ažuriraju i poboljšaju svoje strategije pametne specijalizacije, to jest svoje regionalne strategije za inovacije koje se temelje na specifičnim područjima konkurentnih prednosti – prije početka proračunskog razdoblja 2021. – 2027. Pomoći će im i u pronalaženju odgovarajućih sredstava EU-a za financiranje inovativnih projekata i povezivanju s drugim regijama sa sličnim prednostima kako bi se stvorili inovacijski klasteri.

Nakon prijedloga Komisije za buduću kohezijsku politiku te u skladu s obnovljenim programom Komisije za istraživanje i inovacije, „Put prema izvrsnosti”, novi program Obzor Europa još je jedno sredstvo kojim Komisija pomaže europskim regijama u pripremi za budućnost, s čvrstim inovacijskim strategijama uz potporu iz fondova EU-a u okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

Slika: Google Images