Komisija daje 25 milijuna eura za jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

Search form

Komisija daje 25 milijuna eura za jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

Europska komisija objavila je drugi poziv za Instrument za povezivanje Europe – telekomunikacije za 2019. godinu. Europskim tijelima javne uprave i poduzećima dostupno je 25 milijuna eura za povezivanje sa sveeuropskim digitalnim platformama i osiguranje prekogranične interoperabilnosti ponuđenih usluga. Poziv je usmjeren na šest područja

  • kibersigurnost (10 milijuna eura), 
  • e‑zdravstvo (5 milijuna eura), 
  • e-javna nabava (1 milijun eura), 
  • europsko e-pravosuđe (3 milijuna eura), 
  • javni otvoreni podaci (5 milijuna eura), 
  • nova europska platforma za digitalne vještine (1 milijun eura).

Od prijavitelja se očekuju projekti usmjereni na poboljšanje svakodnevnog života građana, poduzeća i tijela javne uprave te na doprinos uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta. Poziv je otvoren do 14. studenoga 2019., a zainteresirani prijavitelji pozivaju se na sudjelovanje u virtualnom infodanu10. srpnja. Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) podržavaju se fizičke i digitalne infrastrukture u sektoru prometa, telekomunikacija i energetike. 

U EU-ovu proračunskom razdoblju za 2014. – 2020. telekomunikacijskim projektima u okviru CEF-a namijenjen je proračun od približno milijardu eura, od čega je 870 milijuna eura namijenjeno uvođenju digitalnih rješenja kojima se utire put digitalizaciji i prekograničnoj interoperabilnosti javnih usluga u čitavom EU-u.

Slika: Google Images