Komisija odobrava financiranje obuke zdravstvenih djelatnika u vještini intenzivne njege

Search form

Komisija odobrava financiranje obuke zdravstvenih djelatnika u vještini intenzivne njege

Jučer je Komisija potpisala ugovor kojim na raspolaganje stavlja sredstva u iznosu od 2,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu pomoć, za osposobljavanje multidisciplinarne baze zdravstvenih djelatnika na jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) u vremenima potrebe zbog pandemije COVID-19.

Obukom će se dodatno osposobiti zdravstveni djelatnici koji ne rade redovito u JIL-u, što će pomoći u povećanju kapaciteta osoblja koje bi moglo biti raspoređeno u trenutku kad postoji potreba za brzim, privremenim i značajnim povećanjem kapaciteta JIL-a. 
COVID-19 je značajno utjecao na broj bolničkih kreveta na raspolaganju tijekom prvih mjeseci pandemije - što je dovelo do povećanja potražnje za JIL-om od 30 do 40%, zbog čega dolazi do prekomjernog opterećenja raspoloživih resursa. Ovaj program, koji se ravnomjerno provodi u cijeloj EU, obuhvatit će najmanje 1.000 bolnica i 10.000 liječnika i medicinskih sestara, a rasporedit će se između kolovoza i prosinca 2020.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane, rekla je: "Ovom odlukom dodatno dokazujemo našu opredijeljenost za pružanje podrške zdravstvenim djelatnicima diljem cijele Europe pružanjem osnovne medicinske obuke kako bi se osiguralo da su u potpunosti opremljeni potrebnim znanjem za pomoć u uspostavljanju specijalističkih bolničkih bolnica u vrijeme krize. I dalje ćemo činiti sve da podržimo države članice u njihovim naporima da se riješe pandemije koronavirusa i poboljšaju spremnost i reagiranje putem Instrumenta za hitnu pomoć."

Kao dio odgovora na krizu COVID-19, Europska komisija stvorila je virtualne mreže liječnika koji rade s pacijentima COVID-19 u bolnicama. Ovaj program obuke još je jedan primjer potpore Komisije zdravstvenim radnicima i suradnja s Europskim društvom za intenzivnu njegu.


Slika: Google Images