Komisija počinje novu reviziju sustava gospodarskog upravljanja EU-a

Search form

Komisija počinje novu reviziju sustava gospodarskog upravljanja EU-a

Europska komisija danas je donijela Komunikaciju u kojoj se razmatraju promijenjene okolnosti gospodarskog upravljanja nakon krize koju je izazvao COVID-19 i ponovno se otvara javna rasprava o reviziji okvira gospodarskog upravljanja EU-a. Ta je komunikacija u skladu s odlučnošću kojom je predsjednica Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije govorila o potrebi konsenzusa o budućnosti okvira gospodarskog upravljanja EU-a. Javnu raspravu otvorenu u veljači 2020. 
Komisija je prethodno bila obustavila kako bi se usredotočila na traženje odgovora na gospodarske i socijalne posljedice pandemije bolesti COVID-19.
Obnovljena rasprava temeljit će se na Komisijinu stajalištu o učinkovitosti okvira gospodarskog nadzora, što ga je predstavila u veljači 2020., i na poukama izvučenima iz krize koju je izazvao COVID-19, a opisanima u današnjoj Komunikaciji. 
Komisija poziva sve zainteresirane da se uključe u tu javnu raspravu kako bi se postigao konsenzus o budućnosti okvira gospodarskog upravljanja. Važno je izgraditi okvir unutar kojega se državama članicama pomaže da se oporave od gospodarskih i socijalnih posljedica pandemije bolesti COVID-19 i da odgovore na najveće izazove s kojima se EU upravo suočava.

Komisija će razmotriti sva stajališta iznesena tijekom javne rasprave. U prvom tromjesečju 2022. objavit će smjernice za fiskalnu politiku u idućem razdoblju radi lakše koordinacije fiskalnih politika i pripreme programa stabilnosti i konvergencije država članica. Smjernice će se odnositi na stanje u svjetskom gospodarstvu, na konkretno stanje u svakoj državi članici i na okvir gospodarskog upravljanja. 

Komisija će dati naputke o mogućim promjenama okvira gospodarskog upravljanja u cilju postizanja širokog konsenzusa o daljnjim koracima do 2023.
Više o temi možete pročitati na poveznici. Slika: Google Images