Komisija registrirala dvije europske građanske inicijative

Search form

Komisija registrirala dvije europske građanske inicijative

Kolegij povjerenika danas je odlučio registrirati dvije europske građanske inicijative. Prvoj, naslova „Trajni status građanina Europske unije“, cilj je zajamčiti da se građanstvo EU-a i s njime povezana prava nakon stjecanja više ne mogu izgubiti. Organizatori osobito navode kontekst Brexita te budući gubitak statusa građanina EU-a i s njim povezanih prava građana Ujedinjene Kraljevine. Inicijativa će se registrirati 23. srpnja 2018. 

Druga inicijativa zove se „Osam posto europskog stanovništva gladuje – stanimo tomu na kraj!“. Među ciljevima se navodi poticanje državnih tijela da prihvate problem gladi te isticanje njihove odgovornosti u njezinu iskorjenjivanju. Organizatori su pripremili detaljan popis djelovanja kojim Komisiju pozivaju na donošenje zakonodavnih prijedloga. Inicijativa će se registrirati 19. srpnja. 

Odluka Komisije o registraciji inicijativa odnosi se samo na pravnu prihvatljivost prijedloga. Komisija u ovoj fazi nije analizirala meritum inicijative. Ako inicijative u godinu dana prikupe milijun potpisa iz barem sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca.

Slika: Google Images