Kraj nezadovoljstva potrošača i e-otpada: Komisija predlaže jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

Search form

Kraj nezadovoljstva potrošača i e-otpada: Komisija predlaže jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

Komisija ovih dana poduzima važan korak protiv e-otpada i nezadovoljstva potrošača koje uzrokuje mnoštvo različitih nekompatibilnih punjača elektroničkih uređaja. Zahvaljujući godinama suradnje s industrijom na dobrovoljnom pristupu, broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na tri, ali nije pronađeno potpuno rješenje. 
Komisija sad predlaže zakonodavni akt kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih relevantnih uređaja.
Današnjim prijedlogom za reviziju Direktive o radijskoj opremi uskladit će se utor za punjenje i tehnologija za brzo punjenje: USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, Komisija predlaže da se prodaja punjača razdvoji od prodaje elektroničkih uređaja. 
To će biti praktičnije za potrošače, smanjit će se ekološki otisak povezan s proizvodnjom i odlaganjem punjača te će se podržati zelena i digitalna tranzicija. 
Komisija danas predlaže: 
  •  Usklađeni utor za punjenje za elektroničke uređaje: USB-C bit će jedinstveni utor. 
To će potrošačima omogućiti da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.
Usklađena tehnologija za brzo punjenje onemogućit će proizvođačima da neopravdano ograniče brzinu punjenja i osigurati da ona bude ista za sve kompatibilne punjače.
Razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektroničkog uređaja: potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. 
Tako će se ograničiti broj neželjenih kupljenih punjača i punjača koji se ne koriste. 
Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.
Bolje informacije za potrošače: proizvođači će morati navesti relevantne informacije o učinkovitosti punjenja, uključujući informacije o potrebnoj snazi za uređaj i podržava li on brzo punjenje. 
Tako će potrošačima biti lakše utvrditi ispunjavaju li punjači koje već imaju zahtjeve novog uređaja ili moraju odabrati novi kompatibilni punjač. U kombinaciji s drugim mjerama tako bi se ograničio broj kupljenih novih punjača, a potrošači bi na nepotrebnim kupnjama mogli uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje. 
Revizija Direktive o radijskoj opremi dio je šireg rada Komisije na održivosti proizvoda, posebice elektroničkih uređaja na tržištu EU-a, koji će biti u središtu budućeg prijedloga o održivim proizvodima.

Više o temi možete pronaći na stranici. 


Slika: Google Images