Malmö i Bruxelles - primjer održive mobilnosti

Search form

Malmö i Bruxelles - primjer održive mobilnosti

EUROPEANMOBILITYWEEK, Malmö, Bruxelles
Europska komisija na svečanoj dodjeli nagrada održanoj u Bruxelles-u objavila je pobjednike EUROPEANMOBILITYWEEK nagrade za održivu urbanu mobilnost. Europska Komisija napomenula je da su to nagrade za inovativna rješenja i da se trebaju replicirati i drugdje u Europi. Malmö je osvojio nagradu za održivu mobilnost zahvaljujući dugoročnom naporima u promicanju aktivnih oblike prijevoza kao što su biciklizam i šetnja. Malmö je u svoj gradski sustav uveo niz trajnih mjera od kojih se ističe prenamjenu gradske jezgre u "bike-sharing" sustav koji nudi 500 bicikala na korištenje na 50 uređenih postaja. Druga dva finalista za nagradu EUROPEANMOBILITYWEEK bio je Lisabon i Skoplje.

Drugi dobitnik nagrade za održivu urbanu mobilnost u području urbanog tereta je Bruxelles. Bruxelles je uspio razviti Strateški plan prijevoza tereta koji je dobro integriran unutar Strategije mobilnosti putnika. Novi plan podržava inicijative održive urbane logistike, čime povećava učinkovitost prometnog sustava i smanjuje broj teretnih vozila u gradu. Vođen s ciljem da smanji negativan utjecaj tereta, uključujući i zagušenja, emisiju štetnih plinova u buku, Bruxelles je izradio Strategiju koja je primjenjiva na ostale europske projekte i može im pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva u održivoj mobilnosti. druga dva finalista u ovoj kategoriji bili su Budimpešta i Stockholm.

Promet je odgovoran za oko četvrtinu ukupnih emisija stakleničkih plinova na prostoru Europske unije te je jedan od glavnih uzroka zagađenja zraka i srodnih zdravstvenih problema u urbanim područjima. Mnogi gradovi već su u prvi plan stavili održivu mobilnost s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova, a to je u konačnici i cilj same Komisije.

Slika: Google Images
Izvor: https://goo.gl/kSjIoy