Milijarda eura mladim poljoprivrednicima za lakši pristup financiranju

Search form

Milijarda eura mladim poljoprivrednicima za lakši pristup financiranju

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) pokrenule su paket zajmova vrijedan milijardu eura koji je namijenjen mladim poljoprivrednicima. U 2017. godini odbijeno je 27% zahtjeva za kredite koje su podnijeli mladi poljoprivrednici iz EU, u usporedbi sa samo 9% za ostale farme. 
Paket od 1 milijarde eura ima za cilj povećanje pristupa financiranju za poljoprivrednike iz EU, a njime će na razini država članica upravljati banke i leasing društva koja posluju diljem EU te će banke sudjelovati s jednakim iznosom, čime bi ukupni iznos bio 2 milijarde eura. 

Program će se baviti mnogim trenutnim nedostacima s kojima se poljoprivrednici susreću: 
  • Niže kamatne stope 
  • Dulja razdoblja  za početak otplate kredita - do 5 godina
  • Duži periodi za povrat cijelog kredita (do 15 godina) 

Dodana je fleksibilnost, ovisno o uvjetima, za reagiranje na nestabilnost cijena u poljoprivrednom sektoru kako bi se osiguralo da poljoprivrednici i dalje mogu plaćati zajmove u teškim razdobljima.

Ovaj novi kreditni program dio je zajedničke inicijative „Mladi poljoprivrednici“ između Europske komisije i EIB-a čiji je cilj udružiti postojeći Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) te financijska sredstva i stručnost EIB-a. Osim paketa zajmova, to uključuje kontinuiranu uporabu darovnica EPFRR-a za mlade poljoprivrednike i početnike koji se mogu koristiti kao subvencije za kamatne stope ili za tehničku pomoć, u kombinaciji s financijskim instrumentima. 

Slika: Google Images 
Izvor: europa.eu