Mjere Kohezijske politike za bolje korištenje sredstava iz EU fondova

Search form

Mjere Kohezijske politike za bolje korištenje sredstava iz EU fondova

Europska komisija objavila je prijedlog kako je potrebno poduzeti mjere za pomoć krizom pogođenim zemljama. To bi se omogućilo korištenjem sredstava iz fondova Europske unije, a mjere bi se pozabavile nezaposlenošću mladih te usmjeravanjem pomoći malim i srednjim poduzećima i plaćanjem razvoja infrastrukturnih projekata. Prva mjera bila bi usmjerena na davanje oko 500 milijuna eura zemljama Grčkoj, Cipru i Portugalu. To bi povećalo doprinos ulaganja Kohezijske politike i smanjilo udio potrebnih nacionalnih ulaganja. Mjera bi bila omogućena produženjem ugovora o sufinanciranju iz prosinca 2011. godine na još dvije godine. Tako bi se smanjilo opterećenje nacionalnih proračuna, ali nebi uključivalo novi priljev novca iz EU. 
Druga mjera predlaže da se zemljama Rumunjskoj i Slovačkoj omogući produljenje vremena za iskorištavanje sredstava iz Kohezijskih fondova. Tako bi se omogućili bolji izbor i provedba strateških projekata, kao što su poticanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te postavljanje mladih ljudi na radna mjesta. 
Originalna mjera, koja je prihvaćena 2011. godine, imala je za cilj privremeno povećanje sufinanciranja sredstvima Europske unije do kraja 2013. godine zemalja koje su pogođene krizom (Irska, Mađarska, Latvija, Grčka, Portugal, Rumunjska). Time se nebi stvarala nova financijska sredstva, već bi se omogućilo lakše korištenje sredstava koja su već dodjeljena zemljama koje mogu koristiti sredstva Kohezijske politike. Brojčano gledano, doprinos EU će se povećati do maksimalno 95%, čime bi se nacionalno sufinanciranje smanjilo na samo 5%. Za Slovačku i Rumunjsku, predlaže se usvajanje pravila N+3, prema kojem zemlja koja je korisnik sredstava iz Kohezijskog fonda, dobiva dodatnu godinu dana vremena da pametno potroši sredstva EU. U suprotnom, sredstva se gube i vraćaju proračunu Europske unije.

Slika: google images