NextGenerationEU: Europska komisija uskoro izdaje zelene obveznice vrijedne 250 milijardi eura u okviru instrumenta NextGenerationEU

Search form

NextGenerationEU: Europska komisija uskoro izdaje zelene obveznice vrijedne 250 milijardi eura u okviru instrumenta NextGenerationEU

Europska komisija je donijela neovisno ocijenjeni okvir za zelene obveznice, čime je korak bliže izdavanju zelenih obveznica vrijednih oko 250 milijardi eura, što je 30 % ukupnog izdanja u okviru instrumenta NextGenerationEU. 
Tim se okvirom ulagačima u zelene obveznice jamči da će se mobilizirana sredstva dodijeliti zelenim projektima i da će Komisija izvijestiti o njihovu učinku na okoliš.
Kao što je najavljeno ranije ove godine, Komisija je 2021. revidirala i svoj plan financiranja oporavka te je potvrdila svoju namjeru da ove godine izda dugoročne obveznice u ukupnom iznosu od oko 80 milijardi eura, što će dopuniti desecima milijardi eura u kratkoročnim obveznicama EU-a. 
Komisija će svoje kratkoročne obveznice EU-a nuditi isključivo na dražbama, a svoj bi dražbovni program trebala pokrenuti 15 rujna. Organizirat će dvije dražbe mjesečno za kratkoročne obveznice EU-a, prve i treće srijede u mjesecu. Na dražbama će se uz sindicirana izdanja trgovati i obveznicama. 
U skladu s objavljenim kalendarom izdanja, Komisija će općenito za svoje obveznice održavati jednu dražbu i jedno sindicirano izdanje mjesečno.

Više o temi možete pronaći na poveznici. 
Slika: Google Images