Odluka o pružanju financijske potpore u iznosu od 87,4 milijarde eura za 16 država članica

Search form

Odluka o pružanju financijske potpore u iznosu od 87,4 milijarde eura za 16 država članica

Europska komisija pozdravlja odobrenje Vijeća za dodjelu 87,4 milijarde eura financijske potpore 16 država članica u okviru instrumenta SURE za pomoć u zaštiti radnih mjesta i ljudi koji rade. Financijska podrška pružat će se u obliku zajmova od EU, dodijeljenih pod povoljnim uvjetima državama članicama. Isplate državama članicama očekuju se tijekom sljedećih tjedana. Ovi zajmovi pomoći će državama članicama u rješavanju naglih povećanja javnih rashoda radi očuvanja zaposlenosti u kontekstu pandemijske krize.

Točnije, pomoći će državama članicama da pokriju troškove izravno povezane s financiranjem nacionalnih programa kratkotrajnog rada i drugim sličnim mjerama koje su uvele kao odgovor na pandemiju, posebno za samozaposlene. SURE bi također mogao financirati neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, koje se koriste za osiguravanje sigurnog povratka u normalnu gospodarsku aktivnost.

Odluke slijede prijedloge Komisije za potporu predstavljene u kolovozu i aktivaciju instrumenta prošlog tjedna. Države članice i dalje mogu podnijeti formalne zahtjeve za potporu u okviru programa SURE, koji ima ukupnu vatrenu snagu do 100 milijardi eura kako bi zaštitio radna mjesta i radnike pogođene pandemijom.


Slika: Google Images