Paket za proširenje za 2021.: Europska komisija donijela ocjene te utvrdila prioritete reformi za zapadni Balkan i Tursku

Search form

Paket za proširenje za 2021.: Europska komisija donijela ocjene te utvrdila prioritete reformi za zapadni Balkan i Tursku

Europska komisija danas je donijela paket za proširenje za 2021. u kojem se iznose detaljne ocjene trenutačnog stanja i napretka koje su zemlje zapadnog Balkana i Turska ostvarile na putu prema Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na provedbi temeljnih reformi, te jasne smjernice o prioritetima reformi koje moraju provesti. 
Nedavni posjet predsjednice Komisije Ursule von der Leyen zemljama regije i njezino sudjelovanje na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana koji se 6. listopada 2021. održao u Brdu pri Kranju poslali su važnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji. Jasna strateška predanost EU-a toj regiji vidljiva je u nizu važnih mjera koje donose konkretne koristi građanima zapadnog Balkana, od kontinuirane potpore i odgovora na pandemiju bolesti COVID-19 do izdvajanja znatnih sredstava u okviru Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kako bi se potaknuli dugoročni gospodarski rast i prelazak na zelenije, digitalnije i inovativnije gospodarstvo.

Crna Gora i Srbija prihvatile su primjenu revidirane metodologije. 

Prve političke međuvladine konferencije s Crnom Gorom i Srbijom koje su održane u lipnju 2021. dale su politički smjer za procese pristupanja tih država.
O procjenama Komisije Srbije, BiH te Kosova, ali i Turske pročitajte na poveznici.Slika: Google Images