Panorama 69: Uvođenje brzog interneta u europske regije

Search form

Panorama 69: Uvođenje brzog interneta u europske regije

Riječima Rudolfa Niesslera, direktora za pametni i održivi rast u GU REGIO: „Širokopojasni pristup internetu, osobito u ruralnim područjima, pridonosi rastu broja stanovnika i stvaranju radnih mjesta visoke kvalitete. Od velike je važnosti, stoga, da ruralna područja ne zaostaju."

Međutim, statistički podaci pokazali su da, unatoč značajnim naporima EU-a i većine država članica, jaz između ruralne i urbane povezivosti i dalje postoji. Povezivost u Europi nekoliko proteklih godina stabilno raste i dosegla je preko preko 80 % stanovnika. No, ako raščlanimo podatke, možemo vidjeti da ovaj postotak pada na manje od 50 % u ruralnim područjima te se stoga čini da se jaz ne zatvara kako bi se postigli ciljevi Digitalnog plana do 2020. 

U skladu s navedenim Europska komisija uspostavila je Akcijski plan za širokopojasni pristup internetu u ruralnim područjima. Ključni aspekt ove inicijative jest pristup među različitim službama Europske komisije koje se bave regionalnim razvojem, ruralnim razvojem i digitalnom politikom.

Slika: Google Images