Parlament odlučuje: 5 promjena od zadnjih europskih izbora

Search form

Parlament odlučuje: 5 promjena od zadnjih europskih izbora

U nastavku je pet ključnih odluka kojima je Parlament promijenio svakodnevnicu Europljana u zadnjih pet godina.

Sigurnija Europa

U borbi protiv terorizma i drugih teških zločina, Parlament je 2016. podržao pravila prema kojima zrakoplovne tvrtke moraju sigurnosnim službama na zahtjev omogućiti na uvid podatke o putnicima. Naredne godine zastupnici su odobrili i pravila kojima se udara protiv tzv. stranih boraca i neovisnih terorista te financiranja terorističkih aktivnosti.

Veći izbor kod online kupovine

Građani od prosinca 2018. imaju jednostavniji prekogranični pristup proizvodima, rezervacijama smještaja ili vozila te, primjerice, ulaznicama za festivale, prema novim pravilima o ukidanju neopravdanog blokiranja pristupa na temelju lokacije (tzv. geo-blocking).

Manje plastike u morima i rijekama

Od kada je Parlament uveo pravila za smanjenje upotrebe lakih plastičnih vrećica 2015. 72 posto građana kaže da su smanjili korištenje. Novi važan korak je napravljen ovog ožujka kada je Parlament zabranio plastiku za jednokratno korištenje, što uključuje plastični pribor i slamke.

Veća zaštita na internetu

Novi zakon o zaštiti podataka u potpunosti se primjenjuje u cijeloj Europi od svibnja 2018. Tzv. GDPR štiti privatnost građana na internetu te pojednostavljuje pravila za tvrtke. Parlament je također izmijenio pravila o zaštiti autorskih prava kako bi ona bolje zaštitila autore sadržaja na internetu.

Slika: Google Images