Parlament za jačanje računalne sigurnosti u Europskoj uniji

Search form

Parlament za jačanje računalne sigurnosti u Europskoj uniji

Do 2020. velika će se većina digitalnih interakcija odnositi na komunikaciju između uređaja s desecima milijardi uređaja povezanih u Internet stvari (IoT, od eng. Internet of Things). Istovremeno metode računalnih zločinaca postaju sve kompleksnije i sofisticiranije. Niti jedna vlada, niti sama industrija, ne mogu odgovoriti na izazove računalne sigurnosti same za sebe. 

Kako bi se unaprijedio odgovor Europske unije na razvoj računalnih prijetnji, u utorak, 12. ožujka, Parlament je glasovao o tzv. „Aktu o kibersigurnosti”. Njime se jača uloga Europske agencije za računalnu sigurnost (ENISA, eng. European Agency for Network and Information Security) i uspostavlja zajednički okvir za certificiranje računalne sigurnosti.

Kao rezultat, ENISA će dobiti veći broj zaposlenih uz veći proračun, dok će se suradnja između država članica unaprijediti. Postojat će standardizirana certifikacija za IT opremu u Europi koja će u početku biti na volonterskoj bazi, a do 2023. Komisija bi trebala ocijeniti hoće li shema postati obavezna.

Slika: Google Images