Peta sloboda tržišta: Slobodni protok podataka donosi uštede i tehnološki razvoj

Search form

Peta sloboda tržišta: Slobodni protok podataka donosi uštede i tehnološki razvoj

Europski parlament danas glasa o prijedlogu pravila o slobodnom protoku ne-osobnih podataka u Europskoj uniji kojemu je osnovica uklanjanje geografskih ograničenja za spremanje i obradu ne-osobnih podataka. Prijedlog omogućuje tvrtkama i javnoj administraciji da podatke spremaju u baze bilo gdje u EU-u.

Uredba mijenja digitalno gospodarstvo u Europi, s potencijalom da osigura ogromne uštede za tvrtke i javne vlasti. Otvara vrata za učinkovitiji razvoj umjetne inteligencije, cloud računarstva i analize velikih podataka (eng. big data analysis).

Trenutno zemlje EU-a mogu obvezati tvrtke da svoja skladišta podataka drže unutar državnih granica te da tu i obrađuju podatke, što mnoge i rade. Trenutna ograničenja i zakonske nesigurnosti oko transfera podataka (poteškoće pri mijenjanju pružatelja usluga) koštaju EU milijarde eura godišnje. U budućnost takva ograničenja bi postojala samo kad su u pitanju podaci od pitanja nacionalne sigurnosti. Portabilnost podataka između pružatelja usluga trebala bi osigurati prekograničnu konkurentnost od čega će korist imati poduzeća.

Slika: Google Images