Poticanje zelenog oporavka u EU-u: Komisija ulaže milijardu eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija

Search form

Poticanje zelenog oporavka u EU-u: Komisija ulaže milijardu eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija

Komisija objavljuje prvi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama. U okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Njime će se potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Europe u svijetu kad je riječ o tehnologijama.

Kontekst
Svrha Inovacijskog fonda je dati pravi financijski poticaj poduzećima i javnim tijelima kako bi već sad ulagala u novu generaciju niskougljičnih tehnologija. Nadalje, poduzeća iz EU-a trebala bi iskoristiti prednost svoje uloge i postati vodeća tehnološka poduzeća na svjetskoj razini.
Inovacijskim fondom upravljat će Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), a Europska investicijska banka pružat će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji još nisu posve spremni za provedbu.

Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images