Pozitivni učinci projekata iz područja eko-inovacija

Search form

Pozitivni učinci projekata iz područja eko-inovacija

Ulaganje u mala i srednja poduzeća koja rade u području ekološko-inovativnih tehnologija, ostvaruju iznadprosječne povrate, stvarajući pritom vrijedne i nove poslove, istovremeno ublažavajući vlastiti uztjecaj na okoliš. Rad malih i srednjih poduzeća koja su protekle dvije godine sufinancirana u području eko-inovacija pod okriljem programa CIP (Program za konkurentnost i inovacije), analiziran je i pokazao je impresivne rezultate. Svaki euro koji je uložen u neki od projekata, vratio se čak dvadeset puta. Analizom se pokazalo kako novi poslovi, stvaranje radnih mjesta i zaštita okoliša itekako mogu ići zajedno. 
Pet je glavnih sektora u koje su uložena sredstva u sklopu projekta: reciklaža materijala, voda, održivi građevinski proizvodi, zeleno poduzetništvo te sektor hrane i pića. Trenutno je u tijeku oko 240 projekata koji se financiraju u području eko-inovacija. Projekti su razvijeni prije svega za male poduzetnike s inovativnim rješenjima, kojima su u ranijim fazama njihovog poslovanja potrebni kapital i pozitivne stope rasta. 
Provedene analize pokazale su pozitivne pomake u području štednje vode (ušteđeno oko 170 milijuna m3) što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji vode grada u Europskoj uniji. Snižene su i emisije stakleničkih plinova i znatno se smanjila količina otpada. Ako bismo na spomenute uštede gledali financijski, njihova je vrijednost više od 800 milijuna eura u 5 godina. 

Trenutno je otvoren natječaj iz programa CIP koji se odnosi na eko-inovacije. Više o natječaju pogledajte na: http://europski-fondovi.eu/content/cip-eko-inovacije

Slika: google images