Predstoji: proračun 2021, mjere Covid-19, Tjedan ravnopravnosti spolova

Search form

Predstoji: proračun 2021, mjere Covid-19, Tjedan ravnopravnosti spolova

Ovaj tjedan zastupnici u Europskom parlamentu odlučit će o svojim prioritetima za proračun za 2021. godinu, razmotriti kako je pandemija utjecala na temeljne vrijednosti i održati prvi Europski tjedan ravnopravnosti spolova.

Covid-19, vladavina prava i oporavak
U utorak će Odbor za građanske slobode procijeniti utjecaj hitnih mjera za suzbijanje Covid-19 na temeljna prava i vladavinu zakona.
Sljedeći će dan parlamentarni odbori za proračun i ekonomske poslove glasati za jačanje programa InvestEU. Ovaj fond za razdoblje 2021. - 2027. ima za cilj osigurati privatna ulaganja za srednjoročne i dugoročne prioritete poput digitalne tranzicije i Zelenog sporazuma, ali treba ga ojačati kako bi se mogao nositi s ekonomskim učinkom Covid-19.

Proračun EU
Odbor za proračune glasat će u srijedu o prioritetima Parlamenta za proračun za 2021. godinu. Parlament je već rekao da želi više sredstava za mlade, istraživače, zdravstvene radnike, poduzetnike, prometnu infrastrukturu i sigurnost.

Pravo na popravak
U nastojanju da promiče kulturu ponovne upotrebe, parlamentarni odbor za zaštitu potrošača očekuje u ponedjeljak da zatraži "pravo na popravak" za potrošače. Europarlamentarci žele olakšati sustavne i pristupačne popravke, potaknuti popravak nad zamjenom i stvoriti održivije jedinstveno tržište za potrošače i tvrtke.

Ravnopravnost spolova
Povodom 25. godišnjice Pekinške deklaracije, Parlament će održati svoj prvi Europski tjedan ravnopravnosti spolova. Odbori Parlamenta održat će se od ponedjeljka do četvrtka, rasprave o pitanjima od trgovine ljudima i digitalizacije do raka dojke i reproduktivnog zdravlja.

Pristup internetu
Treći u ozbiljnom dijalogu pod nazivom Ideje za novi svijet održava se u srijedu popodne. Ovaj dijalog između predsjednika parlamenta Davida Sassolija, predsjednice Povjerenstva Ursule von der Leyen i bivšeg predsjednika Povjerenstva Romana Prodija usredotočit će se na pristup internetu kao ljudskom pravu. Bit će tu i intervencija izumitelja svjetske mreže Sir Tima Berners-Leeja i aktivistice Simone Levi.


Slika: Google Images