Prekogranični program Mir IV (Peace IV) u Irskoj

Search form

Prekogranični program Mir IV (Peace IV) u Irskoj

Europska komisija je najavila nastavak radne skupine Sjeverne Irske, kako bi pomogli u regiji aktivnije sudjelovati u procesu politike Europske unije za poticanje rasta i radnih mjesta. Lansiran je novi mirovni program, odnosno program prekogranične suradnje Peace IV (Mir IV) koji ima za cilj produbiti pomirenje u Sjevernoj Irskoj i pograničnom području Irske te rješavanje preostalih izazova kroz ulaganja u zajedničkom obrazovanju, zajedničkim prostorima i usluga teprojekata koji će zbližiti ljude.

Mir IV je jedinstveni program kohezijske politike Unije koja ima za cilj ojačati mirno i stabilno društvo potičući pomirenje u Sjevernoj Irskoj i pograničnog područja Irske. Program će se usredotočiti na sljedeća četiri područja: 

  • Zajedničko obrazovanje - 30 milijuna (13%); 
  • Djeca i mladi ljudi - 57 milijuna (25%); 
  • Zajednički prostori i usluge - 84,5 milijuna (37%);
  • Građevinski pozitivni odnosi - 44 milijuna (19%).
Ostatak sredstava koristit će se za mjere tehničke pomoći kako bi se osigurala učinkovita provedba, praćenje i kontrola programa (6%). Od navedenog programa očekuje se da će osigurati obuku za 2.100 učitelja i olakšati zajedničku edukaciju i suradnička partnerstva. Program će ulagati u aktivnosti za dobre odnose i mentorstvo koje će imati za cilj povećati interakciju između djece i mladih (0-24 godina) iz svih sredina, promicati poštivanje različitosti i povećati njihovu želju za formiranje pozitivnih odnosa. Značajan udio u programu će se koristiti za stvaranje novih zajedničkih prostora i usluga.To će također poticati povećanje gospodarske i društvene prekogranične suradnje i angažman zajednice. 

Slika: Google images