Primjer korištenja sredstava iz ESF-a u Slovačkoj

Search form

Primjer korištenja sredstava iz ESF-a u Slovačkoj

Slovačka, kao zemlja kojoj je omogućeno korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), jedan dio njih ulaže u poboljšanje "neformalnog učenja" među mladim ljudima kako bi oni poboljšali svoje izglede za pronalazak posla. Kako bi bolje pripremili mlade ljude za težak prijelaz iz sustava školovanja na tržište radne snage, njihov Institut mladih pokrenuo je projekt pod nazivom PRAKTIK. Kao što i samo njegovo ime govori, projekt se bavi "praktičnim vještinama kroz neformalno obrazovanje u radu s mladima". Radi se o projektu potpore onima koji rade s mladima educirajući ih neformalnim metodama koje mogu pridonijeti većoj socijalnoj uključenosti i jednakosti na tržištu rada. 
Osnovano je sedam tematskih regionalnih centara za obuku lokalnih mladih radnika i voditelja za područja kao što su multikulturalna pitanja, traženje talenta, ICT, sigurnost prometa i zaštita okoliša. Oni uče o tome kako razviti i provoditi aktivnosti važne za rad s mladima, kako koristiti neformalne metode učenja kroz praktične aktivnosti te kako prenijeti znanja stečena projektima na druge pojedince. 
Slovačka bi kao zemlja članica Europske unije zasigurno mogla poslužiti kao primjer ostalim zemljama za kvalitetno i pametno korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda. 


Slika: google images