Program LIFE: EU dodijelio više od 280 milijuna eura za projekte u području okoliša, prirode i klime

Search form

Program LIFE: EU dodijelio više od 280 milijuna eura za projekte u području okoliša, prirode i klime

Europska komisija odobrila je paket ulaganja iz proračuna EU-a u iznosu većem od 280 milijuna eura za više od 120 novih projekata u okviru programa LIFE. Tim sredstvima EU-a potaknut će se ukupna ulaganja od gotovo 590 milijuna eura kako bi se pomoglo u postizanju ambicioznih ciljeva tih projekata u području okoliša, prirode i klime Taj je iznos 37 % veći nego prošle godine.

Projekti će pridonijeti postizanju ciljeva europskog zelenog plana, među ostalim tako što će podupirati strategiju EU-a za bioraznolikost i akcijski plan za kružno gospodarstvo, pridonijeti zelenom oporavku od pandemije koronavirusa i pomagati Europi da do 2050. postane klimatski neutralna. U mnogima od tih novih projekata sudjeluje po nekoliko država članica.

Oko 220 milijuna eura dodijeljeno je za razne projekte u području okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti te upravljanja okolišem i informiranja, a više od 60 milijuna eura dodijeljeno je za potporu ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama te za projekte u području upravljanja i informiranja.

Projektima u okviru programa LIFE podupire se i smanjenje potrošnje energije u novim zgradama, u skladu s nedavno donesenom strategijom EU-a za val obnove. Sredstva će se usmjeriti na razvoj univerzalnog i cjenovno pristupačnog rješenja s niskim emisijama ugljika koje bi omogućilo da se potrošnja energije u svim novim zgradama smanji i za 40 %.

Sredstva će se dodijeliti i za projekte kojima se sprečava rasipanje hrane i poboljšava gospodarenje otpadom u skladu s novim akcijskim planom EU-a za kružno gospodarstvo.

Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images