Projekt iz programa FP7 za pronalazak održivih izvora energije

Search form

Projekt iz programa FP7 za pronalazak održivih izvora energije

U okviru istraživačkog projekta SOLAR-JET koji financira EU, od vode i ugljikova dioksida (CO2) proizvedeno je prvo „solarno” mlazno gorivo na svijetu. Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode. 
Četverogodišnji projekt SOLAR-JET pokrenut je u lipnju 2011. te ga EU financira s 2,2 milijuna EUR u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7). Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).
Pronalaženje novih, održivih izvora energije i dalje će biti prioritet u okviru Obzora 2020., sedmogodišnjeg programa istraživanja i inovacija koji EU financira s 80 milijardi EUR te koji je pokrenut 1. siječnja 2014. U pozivu Konkurentna niskougljična energija objavljenom 11. prosinca prošle godine, Komisija je predložila ulaganje u iznosu od 732 milijuna eura u razdoblju od dvije godine u tom području. Pozivom je obuhvaćena tema razvoja tehnologija sljedeće generacije za biogoriva i održiva alternativna goriva.


Više o programu Horizon 2020: http://www.europski-fondovi.eu/program/horizon

Izvor: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-481_hr.htm
Slika: Google Images