Promicanje održive mobilnosti: Komisija predlaže da 2021. bude Europska godina željeznice

Search form

Promicanje održive mobilnosti: Komisija predlaže da 2021. bude Europska godina željeznice

Kako bi se pridonijelo postizanju ciljeva europskog zelenog plana u području prometa Komisija je danas predložila da 2021. bude Europska godina željeznice. Nizom događanja, kampanja i inicijativa tijekom 2021. promicat će se željeznica kao održiv, inovativan i siguran oblik prijevoza. Istaknut će se njezine prednosti za ljude, gospodarstvo i klimu, a naglasak će se staviti na preostale izazove u stvaranju istinskog jedinstvenog europskog željezničkog prostora bez granica.

Kao jedan od najodrživijih i najsigurnijih oblika prijevoza, željeznica će imati važnu ulogu u budućem sustavu mobilnosti u Europi. Ona nije samo ekološki prihvatljiva i energetski učinkovita, već je i jedini oblik prijevoza koji od 1990. gotovo stalno smanjuje svoje emisije CO2, uz istodobno povećanje broja prevezenih putnika i količine prevezenog tereta.

Željeznica povezuje ljude, regije i poduzeća diljem EU-a. Uz to, dokaz je europskih inženjerskih kompetencija i dio je naše europske baštine i kulture. Proglašavanje 2021. Europskom godinom željeznice pridonijet će bržoj modernizaciji željeznice, koja je potrebna kako bi postala popularnijom alternativom manje održivim oblicima prijevoza.

Slika: Google Images