Proračun EU za 2019.: rast, solidarnost i sigurnost

Search form

Proračun EU za 2019.: rast, solidarnost i sigurnost

Europski parlament i Vijeće, uz potporu Komisije, postigli su privremeni sporazum o proračunu EU za 2019. koji će biti potvrđen na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.  
Kroz fondove EU nastavit će se ulaganje u rast i zapošljavanje, istraživanje i inovacije, studente i mlade te učinkovito upravljanje migracijama i vanjskih granica Unije.

Tako će oko 80,5 milijardi eura ići za jačanje europskog gospodarstva, zapošljavanje i konkurentnost. Od toga, 12,3 milijardi eura namijenjeno je za Horizon 2020 (+ 10% u usporedbi s 2018.), a s 3,8 milijardi eura će podržati infrastrukturne mreže kroz Instrument za povezivanje Europe(CEF ). Dodatnih 57,2 milijardi eura putem europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) pomoći će smanjenju ekonomskih razlika na nacionalnim razinama i među državama članicama. 

EU će podupirati mlade kroz Erasmus+ (+20% u odnosu na 2018. godinu)za koji je namijenjeno 2,8 milijardi eura, Europske snage solidarnosti s 143 milijuna eura te sa dodatnih 350 milijuna eura putem Inicijative za zapošljavanje mladih.
Za poljoprivrednike u EU namijenjeno je 59 milijardi eura.
Proračunom za 2019. pružit će se neophodna sredstva za Fond za izbjeglice u Turskoj, kako bi i dalje mogao osigurati hranu, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje onih koji bježe od ratova u Siriji i drugdje. 

Slika: Google Images