Sloboda medija i pluralizam: EU financira projekte za potporu prekograničnoj suradnji u području medija

Search form

Sloboda medija i pluralizam: EU financira projekte za potporu prekograničnoj suradnji u području medija

Projekt Stars4Media kojeg financira EU, podržan s 1,2 milijuna eura EU fondova, odabrao je 21 inicijativu koja uključuje 105 medijskih stručnjaka iz 17 zemalja kako bi se ubrzale inovacije i povećala prekogranična pokrivenost.
EU također podržava projekt Istražno novinarstvo za Europu (IJ4EU) s 1,5 milijuna eura, koji je nedavno dodijelio 75.000 eura za 10 tekućih prekograničnih istraga, počevši od opasnosti od dezinformacija tijekom krize s koronavirusom do praksa platformi za online igranje i klađenje. 

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová rekla je: “Ove razne inicijative omogućuju novinarima iz cijele Europe da kombiniraju svoje talente kako bi nas još bolje informirali. Komisija je odlučna povećati potporu za takve projekte i predstaviti nove akcije, posebno za poboljšanje zaštite novinara, kao dio Europskog akcijskog plana za demokraciju koji ćemo usvojiti do kraja godine."

Potpora EU-a posebno će se pojaviti u obliku novih poziva za dostavu prijedloga projekata, koji će biti objavljeni do kraja godine, posebno Opservatorija za vlasništvo nad medijima čiji je cilj povećati transparentnost na terenu stvaranjem osnove javno dostupni podaci o glavnim medijima. Još će jedan poziv podržati do pet pilot projekata i pripremnih radnji za slobodu medija i istraživačko novinarstvo. Komisija je također prvi put predložila omotnicu posvećenu pluralizmu medija od 61 milijun eura u okviru programa Kreativna Europa u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Ovdje  možete pronaći više informacija o projektima koje EU podržava u ovom informativnom listu i o budućim pozivima za projekte.


Slika: Google Images