Snažniji angažman EU-a za zeleniji, miran i prosperitetan Arktik

Search form

Snažniji angažman EU-a za zeleniji, miran i prosperitetan Arktik

Visoki predstavnik i Komisija predstavili su svoj koncept snažnijeg angažmana EU-a za miran, održiv i prosperitetan Arktik. Regija Arktika izrazito je strateški bitna za Europsku uniju, s obzirom na klimatske promjene, sirovine i geostrateški položaj. U Komunikaciji se izlažu ta geopolitička, okolišna, gospodarska, sigurnosna i društvena pitanja i otvorene prilike. 
Cilj je ojačati suradnju s partnerima u održivom rješavanju tih pitanja.
EU će osnovati ured Europske komisije na Grenlandu, čime će se u vanjskim odnosima EU-a više istaknuti arktičke teme. Osim toga, financijska sredstva EU-a usmjerit će se na poticanje zelene tranzicije na Arktiku u korist arktičkog stanovništva. 
Uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama i kao potpora globalnom djelovanju u području klime, u Komunikaciji se poziva na to da se izbjegne vađenje nafte, ugljena i plina.
Kao bitan gospodarski akter EU je suodgovoran za globalni održivi razvoj, među ostalim i na Arktiku, i za egzistenciju njezinih stanovnika, uključujući autohtone narode. EU snažno utječe na Arktik zbog svojeg ekološkog otiska i potražnje za resursima i proizvodima. 
Klimatske promjene najveća su prijetnja s kojom se Arktik suočava. Dosegnule su dosad nezabilježenu kriznu točku. EU predvodi borbu protiv njih, spreman je u potpunosti dati svoj obol i preuzeti svoju globalnu odgovornost.

Više o temi pronađite na poveznici. 


Slika: Google Images