Sporazum o ubrzavanju isporuke pomoći za poljoprivrednike u iznosu od 8 milijardi eura

Search form

Sporazum o ubrzavanju isporuke pomoći za poljoprivrednike u iznosu od 8 milijardi eura

Parlament i Vijeće postigli su u utorak privremeni dogovor o paketu oporavka EU-a za poljoprivrednike, proizvođače hrane i ruralna područja koji bi trebali ojačati njihovu otpornost.

Politički sporazum još uvijek moraju formalno odobriti i Parlament i Vijeće.

Pregovarači su se složili da će unaprijed rasporediti sva sredstva koja su na raspolaganju ruralnim zajednicama iz instrumenta EU-a za oporavak na 2021. i 2022. Komisija je predložila da se sredstva oslobode između 2022. i 2024. Otprilike 30% pomoći od 8,07 milijardi eura postat će dostupno 2021. godine, a preostalih 70% bit će objavljeno 2022., kaže dogovoreni tekst.

Zastupnici u Europskom parlamentu uspjeli su osigurati najmanje 37% sredstava za oporavak za organske poljoprivrednike, za okoliš i klimatske akcije te za dobrobit životinja. Najmanje 55% fonda podržavat će pokretanje mladih poljoprivrednika i ulaganja na poljoprivrednim gospodarstvima koja doprinose elastičnom, održivom i digitalnom oporavku. Udio sredstava za oporavak koji će zemlje EU potrošiti na ekološki korisne prakse ne bi trebao biti niži od postotka sredstava EU za ruralni razvoj koje trenutno troše u tu svrhu.

EU će financirati do 100% prihvatljivih mjera iz dodatnih sredstava koje osigurava EU sljedeće generacije. Zemlje EU neće morati donirati nikakav dodatni novac iz svojih nacionalnih proračuna.

Pregovarači su se složili da se ulaganja poljoprivrednika i prerađivača hrane koji doprinose održivom i digitalnom gospodarskom oporavku mogu podržati do razine od 75% nastalih troškova. Zastupnici u Europskom parlamentu također su uspjeli povećati gornju granicu potpore za pokretanje poslovanja iz Fonda za ruralni razvoj za mlade poljoprivrednike sa 70.000 EUR na 100.000 EUR.

Više informacija pogledajte ovdje.


Slika: Google Images