Susjedi udružuju snage radi suočavanja s globalnim izazovima

Search form

Susjedi udružuju snage radi suočavanja s globalnim izazovima

Od GU NEAR do GU REGIO plan je dodatno ojačati suradnju na vanjskim granicama EU-a koja je razvijena u okviru Politike susjedstva i Kohezijske politike. Na terenu se i dalje odnosi na izgradnju povjerenja i veza među ljudima koji žive na vanjskim granicama Europske unije i na poboljšanje svakodnevnice ljudi koji žive s obje strane granica suradnjom. Odnosi se i na izgradnju cesta radi povezivanja tržišta i poboljšanja turizma, recikliranja otpada u gnojiva i očuvanje ugroženih vrsta kako bi se zaustavilo smanjenje biološke raznolikosti.

Od 1. siječnja 2020. prekogranični programi suradnje Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI) udružuju se s GU REGIO kao dio obitelji programa Interreg radi povećanja koordinacije i ostvarenja sinergija s drugim instrumentima teritorijalne suradnje.

Programima je obuhvaćena 31 zemlja s nizom različitih jezika, kultura i životnih stilova. Neovisno o tome, svi djeluju u korist lokalnih zajednica s obje strane granice EU-a, baveći se zajedničkim preprekama kako bi pronašli zajednička rješenja. U izazovnim vremenima ti programi živi su dokaz onoga što suradnja doista znači: nastavak povezivanja, dijeljenja i razmjene preko granica.

Slika: Google Images