U napredak digitalne tranzicije Komisija ulaže gotovo 2 milijarde EUR iz programa Digitalna Europa

Search form

U napredak digitalne tranzicije Komisija ulaže gotovo 2 milijarde EUR iz programa Digitalna Europa

Komisija je donijela tri programa rada Digitalne Europe i u njima je navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura. Prvi skup programa rada odnosi se na strateška ulaganja s pomoću kojih će se ostvariti Komisijini ciljevi za digitalno desetljeće Europe. 
Cilj je programa Digitalna Europa ojačati tehnološku suverenost Europe i staviti na tržište digitalna rješenja koja će koristiti građanima, javnim upravama i poduzećima. 
Glavni program rada, vrijedan 1,38 milijardi EUR, usmjerit će na ulaganja u području umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i podatkovnih prostora, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih vještina i široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu do kraja 2022. 
Uz taj glavni program rada Komisija je objavila i dva posebna programa rada: prvi se odnosi na financiranje u području kibersigurnosti, a proračun mu je 269 milijuna EUR do kraja 2022.; drugi se odnosi na uspostavu i rad mreže europskih centara za digitalne inovacije, a proračun mu je 329 milijuna EUR do kraja 2023.
Više informacija pronađite na poveznici. 
Slika: Google Images