U sklopu Marie Curie akcija, u rujnu se organizira "Noć istraživača" u hrvatskim gradovima

Search form

U sklopu Marie Curie akcija, u rujnu se organizira "Noć istraživača" u hrvatskim gradovima

U Zagrebu, Splitu i Rijeci se 29. rujna ove godine organizira manifestacije "Noć istraživača", koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine, i to zadnjeg petka u rujnu u tristotinjak gradova u 35 zemalja diljem kontinenta. Manifestacija se organizira u trajanju od 17 do 23 sata, provodi se u obliku različitih oblika zabave, kao što su sudjelovanje u različitim pokusima, kvizovima i nagradnim igrama. 
Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.
Noć istraživača organizira se kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije svakako je i povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti. 
Hrvatska inačica Noći istraživača obuhvaća mnoge aktivnosti povezane s temom „Znanost i tehnologija u službi zdravlja i kvalitete života“ koje će se istodobno održavati na glavnim gradskim trgovima, trgovačkim centrima i pješačkim zonama u sva tri grada. U Zagrebu će se aktivnosti odvijati na Cvjetnom trgu i susjednim ulicama, u Rijeci u popularnom riječkom Tower Centru, dok će u Splitu znanstvenici svoje aktivnosti smjestiti u Marmontovu ulicu i oko nje. 


Više informacija o samoj manifestaciji: http://noc-istrazivaca.hr/

Slika: google images