Ulaganje u gospodarenje otpadom za čistiji okoliš u Hrvatskoj

Search form

Ulaganje u gospodarenje otpadom za čistiji okoliš u Hrvatskoj

Europska komisija odobrila je danas ulaganje više od 48 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u izgradnju novog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj. Ovaj će sustav smanjiti količinu otpada koji odlazi na odlagališta i povećati količinu otpada koji se treba reciklirati i biorazgraditi. 
Ova je mjera u skladu s Hrvatskim planom gospodarenja otpadom 2017.-2020. i pomoći će Hrvatskoj da se uskladi sa zakonodavstvom EU-a i zahtjevima za članstvo. 

Povjerenica za regionalnu politiku Elisa Ferreira rekla je na ovu temu: 
„Smanjivanje zdravstvenih rizika i neugodnih mirisa i pogleda uzrokovanih nedovoljno obrađenim otpadom osigurat će bolje životne uvjete lokalnom stanovništvu. Osim toga, odvajanjem i recikliranjem otpada, ovaj će projekt pomoći smanjiti emisiju stakleničkih plinova, istovremeno stvarajući radna mjesta u sektoru gospodarenja otpadom."

Područje projekta obuhvaća 8 gradova i 33 općine u Zadarskoj županiji i južnoj polovici Ličko-senjske županije. To odgovara oko 12% ukupne kopnene površine Hrvatske, s ukupnim brojem stanovništva od oko 195.000 ljudi. Projekt bi trebao biti operativan od ljeta 2022. 


Slika: Google Images
Izvor: ec.europa.eu